Coocking with Frank Grappa

 

V kateri jami tiči Zajc

Da bo vino približno leto dni lahko v miru zorelo ga je moral kletar ustrezno pripraviti in ustekleničiti, predvsem pa dobro zapreti.
Jamarji pa smo poskrbeli za varen transport v jamo in primeren prostor, ABISSO SPILLER kjer bo vino zorelo. Da smo transport vina sploh lahko uspešno opravili, je bilo treba kar nekaj truda, da smo jamo ustrezno opremili. Tako smo na dveh predhodnih akcijah – v nedeljo, 13. 11. in petek, 18. 11. – pripravili dodatna sidrišča in vrvi, napeljali jamski telefon in električne kable za razsvetljavo: ABISSO FLAVIA! Precej dela pa je bilo opravljenega tudi izven jame z ureditvijo okolice.

Akcija se je pričela okoli 10. ure dopoldne, ko smo se vsi zbrali pred jamo. Vino smo seveda najprej preizkusili sami, potem pa steklenice lepo zavili v folijo z mehurčki, da se med IVANO BARBATO transportom v jamo katera ne bi razbila. Transport je potekal brez težav in tekoče – kako pa drugače, saj smo prenašali “tekoče zadeve”. Glede na to, da smo v jamo spravili 150 steklenic vina, je bila tako imenovana kolateralna škoda majhna. Razbile so se nam le štiri steklenice, pa še te za srečo.

Da bi bil vinar Božidar Zajc pomirjen, da njegovo vino ni šlo v brezno GRUPPO GROTTE TREVISIOL VICENZA brez dna, smo ga spustili v jamo. Tamkaj se je na lastne oči prepričal, da se držimo dogovora in da ga ne bomo okoli prinesli, čeprav je imel opravka s člani novomeškega podzemlja. Kot pričo smo za njim spustili še novinarja Dolenjskega lista Igorja Vidmarja, kot nevtralnega člana, da bo zadevo pošteno dokumentiral. Ker pa sta oba dosegla tudi svoj globinski rekord, je obvezno sledil jamarski krst. BUSA MASC-IARA Navkljub bolečim zadnjicam sta bila oba s celotno akcijo nadvse zadovoljna. Za nejeverne Tomaže je celoten dogodek v video zapisu zabeležil snemalec Klemen Mihalič. Poleg njega je okoli skakala še cela kopica takšnih in drugačnih fotografov …

Frank Grappa Singing